Riscul de infarct poate fi scăzut semnificativ prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Chiar și alte complicații vasculare (cum ar fi accidentul vascular cerebral) pot fi prevenite. Bolile cardiovasculare sunt mult mai rar întâlnite la persoanele care se alimentează corect, care nu sunt sedentare, au o greutate corporală normală și sunt activi social.
1. Renunțați la fumat.
Dacă fumați, opriți-vă. Dacă nu puteți să o faceți pe cont propriu, utilizați mai multe mijloace, atât comportamentale, cât și farmacologice, pentru a vă ajuta. Renunțarea la fumat este una dintre cele mai mari favoruri pe care le puteți face inimii. Un studiu recent a descoperit că lipsa fumatului scade riscul de infarct cu peste o treime. Iar dacă pur și simplu faceți parte dintre acele persoane care nu pot ori nu vor să renunțe la fumat aveți în vedere sa îmbunătățiți următoarele obiective recomandate.
2. Faceți exerciții fizice
Este simplu: Exercițiile fizice vă vor ajuta să vă mențineți inima sănătoasă. Fixați-vă un obiectiv realist, de jumătate de oră de exerciții, de trei ori pe săptămână. Este suficient cât să adunați multe dintre beneficiile cardiovasculare ale activității fizice. Exercițiile în plus sunt mai bune până la un punct, însă exagerarea cu antrenamente intense zilnice ar putea chiar să anuleze o parte din beneficii, așa că aveți grijă să nu vă antrenați în exces. Pentru un efect cardiovascular optim nu este recomandat antrenamentul de tip anaerob, cum este ridicarea greutăților, pentru inima mult mai benefic este tipul de antrenament aerob: mersul pe bicicleta, alergarea, dans, înot.
3. Mențineți o greutate corporală optima
Acumularea de grăsime, în special de grăsime abdominală, este un factor de risc uriaș pentru boli de inimă, așa că acesta este un motiv în plus să mâncați corect și să faceți mișcare.
4. Fiți sociabili
Factorii psihosociali joacă un rol important în limitarea riscului de boli cardiovasculare. Stresul, anxietatea și depresia, toate cresc acest risc. Faptul de a avea o rețea socială puternică, prieteni, familie și colegi, scade riscul. Vorbim însă despre o rețea socială în viața reală, nu cea virtuală.
5.Încercați sa adoptați o dieta zilnică în stil mediteranean, dieta ca stil de viață
Încă o dată, cercetătorii clinici au descoperit că dieta mediteraneană scade riscul de boli de inimă și de deces. Dieta este ușoară și delicioasă, constând în cereale integrale, fructe, legume, leguminoase, pește și produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi. Componentele cheie sunt nucile, măslinele, uleiul de măsline și vinul roșu consumat cu moderație (unul-două pahare pe zi pentru bărbați, unul pentru femei), despre care s-a demonstrat, independent, ca reduc riscul de boli cardiace. Impactul pozitiv al dietei mediteraneene este evident și demonstrat de studii.
6.Luați în considerare medicamentele cu prescripție
Dacă, în ciuda celor mai mari eforturi de îmbunătățire a stilului de viață, tensiunea arterială sau nivelul de colesterol rămân problematice, prezentați-vă la medicul specialist cardiolog. S-a demonstrat că medicamentele care scad tensiunea arterială sau colesterolul LDL (așa numitul colesterol „rău”) reduc șansele de a face infarct sau accident vascular cerebral. În mod similar, dacă sunteți diabetic și nu ați putut ține sub control glicemia doar cu schimbări ale stilului de viață, colaborați cu medicul specialist diabetolog pentru a îmbunătăți situația.
Cu stima dr Nastasă Anca