PREVENTIA CARIILOR LA COPII

Ca părinte si medic stomatolog sunt conștientă ca nu putem interzice categoric copiilor dulciurile  si nu putem omite complet zaharul din alimentatie. Totuși ce măsuri putem lua pentru ca dantura lor sa fie una sanatoasa?
Periajul dentar corect efectuat, cea mai simpla si ieftină metoda de prevenire a aparitiei cariilor. Seara pe lângă povestea citita înainte de culcare nu ar trebui sa lipsească din ritual periajul dentar. Daca copilul tău nu știe inca sa isi lege șireturile de la pantofi/ghete înseamnă ca nu are destula manualitate ca sa efectueze periajul dentar corect. Aud foarte des părinții copiilor preșcolari cum lasa aceasta activitate in seama lor, cu credință ca aceștia stiu sa se spele pe dinti deoarece deja mănâncă fara ajutor. Nu este chiar același lucru. Pana la urma copilul mic nimereste sa ducă totul spre gurița înainte de a împlini 1 anișor, pe cand periajul dentar implica mai multă atenție.
In zilele noastre zaharul exista ascuns in toate alimentele: lapte, cereale, sosuri pentru paste si diverse mâncăruri, pâine, ketchup, conserve de legume, iaurturi si sucuri naturale. Mare parte dintre alimentele ambalate pe care le găsim pe raft, în supermarket, conţin zahăr sub o formă oarecare. În felul acesta şi noi şi copiii noştri consumăm cantităţi mari de zahăr în fiecare zi, fără să ne dăm seama, dincolo de cel din dulciuri. Acesta este motivul pentru care copiii sunt atât de expuşi de fapt, mai ales dacă mănâncă multe alimente procesate preferîndu-le pe acestea din urmă sau neavând alternative gătite acasă.
Pe lângă periajul dentar realizat acasa, copilul trebuie sa vina de doua ori pe an in vizita la cabinetul stomatologic. Medicul dentist poate sa previna aparitia cariilor prin periajul profesional, fluorizarea topica si sigilarea dinților. Sigilarea dintilor este cea mai eficienta metoda de prevenire a cariilor la copii. In mai putin de o ora copilul tau va fi complet protejat de efectele negative ale cariei. Sigilarea maselutelor este o procedura simpla ce se realizeaza intr-o singura vizita la medicul dentist. In cazul dinților permanenți recent erupți pe arcada, procesul de crestere al dintilor trebuie sa fie incheiat, iar zona respectiva sa fie complet uscata pentru ca sigilarea sa se realizeze cu succes. De asemenea, este important ca micutul pacient sa coopereze cu medicul stomatolog.
Preveniti aparitia cariilor pentru a asigura o copilărie fara dureri dentare si programează copilului tău o vizita la medicul dentist!”

Cu stima dr Nastasă Anca